Wees zuinig op uw edelstenen

Het reinigen van edelstenen (algemene methode)

Voor het schoonmaken van uw edelstenen en edelsteensieraden zijn er geen speciale accessoires of apparatuur vereist.  Een bakje water met een paar druppels afwasmiddel is genoeg. Voor het reinigen achter en tussen de stenen kun je een zachte tandenborstel gebruiken, maar niet te hard schrobben omdat dit de steen zou kunnen bekrassen.

Schrob zachtjes en spoel veel met water. Droog voorzichtige met een zachte doek. Veeg altijd overtollige make-up en huid olien na het dragen van uw sieraden af. Gebruik 100% katoenen doek en veeg de sieraden en edelstenen goed schoon.

Alle organische edelstenen mogen alleen worden schoongeveegd met een zacht doek:

*Parel

*Koraal

*barnsteen

Zijn voorbeelden van organische edelstenen.

Een ultrasone reiniger moe met uiterste voorzichtigheid en door degenen die weten hoe en voor welke edelstenen deze reiniger geschikt is worden gebruikt. Een ultrasone reiniger kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij:

*Robijn

*Saffier

*amethist.

Maar kan echter de edelstenen beschadigen:

*Smaragd

*Turkioos

*Parels

Wees zeer voorzichtig bij het gebruik van de week methode om sieraden die zacht zijn zoals:

*Barnsteen

*Lapis Lazuli

*Turquoise

Schoon te maken

Langdurig onderdompelen in elke oplossing kan de oppervlakte van de steen schaden. Poreuze mineralen zoals Gips en Woestijnroos kunnen zelfs geheel oplossen.

Het bewaren en opbergen van edelstenen:

Bewaar uw edelstenen apart om krassen van hardere edelstenen te voorkomen. Leg indien mogelijk elk stuk apart in een box. Zachte stenen zoals Lapis Lazuli, malachiet, Turkioos, Barnsteen en Opaal kunnen gemakkelijk worden bekrast door de randen va andere sieraden. Bescherm deze edelstenen door ze te omwikkelen in stof of fluweel en ze afzonderlijk op te slaan.

Zonlicht en warmte:

Zorg ervoor dat de edelstenen en edelstenensieraden uit de buurt van direct zonlicht worden opgeslagen omdat veel edelstenen, zoals: Amethist, Citrien en kwarts kunnen vervagen in het zonlicht.

Opalen vereisen ook extra speciale zorg.

Zonlicht is niet aan te raden voor een Opaal ring of hanger, leg die dan ook niet in de vensterbank bij het wassen van handen of het koken, omdat sterk zonlicht Opaal kan uitdrogen, het water in Opaal kan een kleurverandering ondergaan.

Warmte moet ook altijd worden vermeden met betrekking tot Opaal

Parels moeten ook worden behandeld met bijzondere zorg, omdat krassen, parfums en huishoudelijke chemicalien vrij gemakkelijk de parelmoer kunnen aantasten of de oorzaak kunnen zijn van kleurverandering.

Smaragd edelstenen mogen ook nooit worden opgeslagen in de buurt van warmte.

Parfum:

Wanneer je je omkleed, moeten je sieraden altijd als laatste worden omgedaan en als eerste worden verwijderd. Dit om te voorkomen dat sieraden in contact komen met parfum of haarlak, Parfum en dergelijke moeten altijd worden opgedaan voordat je sieraden om doet.

Zwemmen:

Het dragen van sieraden tijdens het zwemmen moet altijd worden vermeden. Het chloor in het water kan schade aan sieraden veroorzaken. Verwijder altijd ringen en juwelen voordat u een product dat bleekwater bevat gebruikt. Chloor kan er ook toe leiden dat goud en andere metaallegeringen verslechteren, waardoor het metaal onherstelbaar beschadigd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar gebruik nooit bleekwater om sieraden te reinigen.

Andere chemicalien:

Naast chloor kan ook bleekmiddel, gedenatueerde alcohol, terpentine, aceton en ammoniak schade veroorzaken. Deze chemicalien kunnen putjes of een waas op het oppervlak van zachtere edelstenen achterlaten. Op aardolie gebaseerde producten kunnen Barnsteen laten smelten.

Als de resten op de steen achterblijven kunnen ze ook aanzienlijke schade aan Parels toebrengen. Parels zijn zacht en poreus. Langdurige blootstelling aan chemische stoffen zoals haarlak, cosmetica en parfum kunnen organische edelstenen, in het bijzonder Parels beschadigen.

Tandpasta:

Tandpasta voor edelstenen? Gebruik nooit tandpasta of andere  om metalen of stenen te reinigen. Er zijn talloze websites die tandpasta aanraden als schoonmaker, maar dit is niet een praktijk die door juweliers is geaccepeteerd. Hoewel de schuurmiddelen in tandpasta zeer geschikt zijn voor uw tanden, kunnen ze het oppervlak van het metaal beschadigen. Tevens laat tandpasta een waas achter op poreuze stenen en kan de glans onherstelbaar worden beschadigd van stenen met een zachte toplaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *