december 1, 2017

Edelsteen van de maand December:

 December is de maand van de kadootjes. Zo ook de edelsteen van de maand, want dit zijn er weer 2!

Dit zijn:

 

Blauwe Topaas en Turkoois

Topaas

Topaas blauw ruw

Topaas is een mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt. Het is een hydroxy- en fluor-houdend aluminium-nesosilicaat met de chemische formule AI2SiO4(OH,F)2.
Het is bleekblauw, geel, geelbruin of rood van kleur, maar de pure variant is kleurloos.

De naam van de steen is te herleiden tot het Grieks. Plinius de Oudere voerde de naam terug op een legendarisch eiland Topazius in de Rode Zee, waarvan deidentiteit onzeker is, evenals de precieze aard van de stenen die ervandaan kwamen. De aanduiding topaas kreeg zijn huidige betekenis pas na de middeleeuwen.

De topaas is een van de negen edelstenen in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. De Paus bezit een mijter, een zogenoemde mitra preciosa die met goud, topazen en parels is versierd.
Volgens de bijbel (Openbaring 21:19-20) zal het zevende fundament van de nieuwe stad Jeruzalem versierd worden met topaas.

Topaas mijn

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling (geestelijk en spiritueel) en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt je je eigen weg te vinden en te volgen te vertrouwen op je eigen innerlijke bron aan kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen (meridianen) in balans en stimuleert artistieke creativiteit.

Topaas hanger

Topaas wordt geassocieerd met  de sterrenbeelden Tweelingen, Leeuw en Boogshutter.
Afhankelijk van de kleur wordt het geassocieerd met de volgende chakra’s:

Geel/goud: Zonnevlecht (3e)
Blauw: Keel (5e) en voorhoofd (6e)
Mystic: Hart (4e), voorhoofd (6e), Kruin (7e)
Wit: kruin (7e)

  

Turkoois

turkoois maandsteen

Turkoois is een mineraal van gehydrateerd koper-aluminium-sulfaat en heeft de chemische formule CuAl6(PO4)4(OH)8·4(H2O).
Het is groen, groenblauw of blauw van kleur met doorlopen zwarte aders van zandsteen erin.

De naam is afgeleid van Turkije, het land waarlangs het passeerde toen het mineraal voor het eerst Europa bereikte; het komt overigens voor zover bekend in Turkije niet voor. De kleur turkoois is genoemd naar dit mineraal.

De turkoois is een bekende edelsteen met een lange geschiedenis – een ware ‘culturele kameleon’, die opduikt in de invloedrijkste culturen ter wereld. De aanduiding ‘turkoois’ wordt zowel voor de edelsteen als voor zijn unieke kleur gebruikt.
De turkoois is een edelsteen die wordt omringd door vele mythes, omdat hij een vande eerste edelstenen is die men ooit is gaan opgraven. Turkoois werd al in 6000 v. Chr. opgegraven in het oude Egypte en in 5000 v. Chr. in Perzië. Sindsdien wordt hij gewaardeerd door veel verschillende beschavingen. Hij is een essentieel onderdeel van de sieraden van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, bijvoorbeeld in Zuñi-armbanden en Navajo-riemen. De Azteken verwerkten deze steen in kunstzinnige maskers. De schat van Moctezuma II (1466-1520), de negende Azteekse keizer die regeerde aan het begin van de Spaanse verovering van Mexico, omvatte een gravure van een slang, bedekt met een mozaïek van turkoois. De oorspronkelijke bewoners in het zuidwesten van Noord-Amerika gebruikten deze steen vanaf de 16e eeuw als betaalmiddel. Vandaag de dag is de turkoois de nationale edelsteen van Iran.

Turkoois mijn

Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het  brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Turkoois werkt inzicht gevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gaat hierdoor een slachtofferhouding en zelfdestructief gedrag tegen. Het bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en (romantische) liefde. Turkoois beschermt tegen negatieve energie, straling, invloeden en stoffen van buitenaf, werkt zuiverend en brengt de chakra’s in balans.


Turkoois Isis

Turkoois wordt geassocieerd met de sterrenbeelden Waterman en Vissen en met het keelchakra (5e).

%d bloggers liken dit: