november 1, 2017

Edelsteen van de maand: November

November is weer een aparte maand, want deze maand zijn er weer 2! Stenen van de maand

Dit zijn:

 

Citrien en Topaas

 

Citrien

Citrien natuurlijk

Citrien of citroenkwarts is de citroengele doorschijnende variant van het mineraal kwarts (SiO2).

Veel citrien die in de handel is, is niet op natuurlijke wijze in de aardbodem ontstaan. Men heeft ontdekt dat de gele kleur ook ontstaat door verhitting van amethist en rookkwarts. Door deze varianten te verhitten tot circa 200 °C verdwijnen de grijze en paarse kleuren en ontstaat een gele kleur. Daardoor is citrien, ondanks de zeldzaamheid niet zo’n waardevolle edelsteen.

Citrienmijn

In de oudheid gold citrien als de edelsteen van het geluk en werd hij gebruikt als talisman tegen boze gedachtes, slangenbeten en andere giftige reptielen.

Vanaf de Romeinse tijd tot ver daarna werd de citrien gezien als een stukje van de zon. Men meende dat dit mineraal het zonlicht had geabsorbeerd. Romeinen gebruikten citrien als amulet tegen rampspoed en duisternis, en voor een zeer lang en gezond leven. Romeinse soldaten droegen soms citrien op hun borstschild.

Citrien ring

Citrien is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. De steen maakt creatief en bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten binnen een groep op te lossen. Citrien beschermt de aura en reinigt de chakra’s

De parel wordt geassocieerd met alle chakra’s en aan het sterrenbeeld

 

Citrien wordt geassocieerd met het zonnevlecht chakra (3e) en de sterrenbeelden Leeuw en Tweelingen

 

 

 

 

Topaas

Topaas blauw ruw

Topaas is een mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt. Het is een hydroxy- en fluor-houdend aluminium-nesosilicaat met de chemische formule AI2SiO4(OH,F)2.
Het is bleekblauw, geel, geelbruin of rood van kleur, maar de pure variant is kleurloos.

De naam van de steen is te herleiden tot het Grieks. Plinius de Oudere voerde de naam terug op een legendarisch eiland Topazius in de Rode Zee, waarvan de identiteit onzeker is, evenals de precieze aard van de stenen die ervandaan kwamen. De aanduiding topaas kreeg zijn huidige betekenis pas na de middeleeuwen.

De topaas is een van de negen edelstenen in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. De Paus bezit een mijter, een zogenoemde mitra preciosa die met goud, topazen en parels is versierd.
Volgens de bijbel (Openbaring 21:19-20) zal het zevende fundament van de nieuwe stad Jeruzalem versierd worden met topaas.

 Topaas mijn

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling (geestelijk en spiritueel) en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt je je eigen weg te vinden en te volgen te vertrouwen op je eigen innerlijke bron aan kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed. Het brengt de energiebanen (meridianen) in balans en stimuleert artistieke creativiteit.

Topaas hanger

Topaas wordt geassocieerd met  de sterrenbeelden Tweelingen, Leeuw en Boogshutter.
afhankelijk van de kleur wordt het geassocieerd met de volgende chakra’s:

Geel/goud: Zonnevlecht (3e)

Blauw: Keel (5e) en voorhoofd (6e)Topaas kleuren

Mystic: Hart (4e), voorhoofd (6e), Kruin (7e)

Wit: Kruin (7e)

%d bloggers liken dit: