oktober 2, 2017

Steen van de maand Oktober

De steen van de maand Oktober is:

 Opaal maandsteen

Opaal

 

De mineraloïde opaal is een amorfe variëteit van kwarts, SiO2·nH2O, gehydrateerd siliciumdioxide met een waterpercentage van soms wel 20%. Opaal kan kleurloos zijn, wit, melkachtige blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Vaak kunnen veel van deze kleuren meteen worden gezien, veroorzaakt door interferentie en diffractie van licht dat door minieme, regelmatig gerangschikte openingen binnen de microstructuur van het opalen gaat, bekend als het rooster van Bragg. Deze openingen worden gevuld met secundair kiezelzuur en vormen dunne lamellen binnen het opaal tijdens verharding. De term opalescentie wordt gebruikt om dit unieke en mooie fenomeen te beschrijven, hoewel kleurenspel een betere term zou zijn.

Het opaal is één van de mineralen die fossielen vormen of kunnen vervangen. De resulterende fossielen worden gespaard door verzamelaars. “Opaal” is afgeleid van het Oudindische woord úpala’, dat edelsteen betekent. Men maakt onderscheid tussen de glinsterende edelopalen, de geelrode vuuropalen en de gewone opalen. Hun fysische eigenschappen vertonen belangrijke verschillen.

 Opaal mijn

Opaal is door de oudheid heen een zeer belangrijke en gewilde steen geweest. De eerste toepassingen voor opaal die ijn gevonden zijn voor werktuigen geweest. De Assyriërs, Babyloniërs en romeinen begonnen opaal voor het eerst in sieraden te verwerken. Over het bestaan van opaal bestaan veel verhalen en legenden. De legenden verhalen terug naar de eeuwenoude droomtijden van de Aboriginals. In deze legende wordt verteld over het ontstaan van Opaal. Hij kwam naar de aarde op een regenboog om de boodschap van vrede te brengen aan alle mensen. Precies op de plek waar zijn voet de aarde raakte, kwamen de stenen tot leven en schitterden ze in alle kleuren van de regenboog.

 Romeinse opaal ketting

Opaal is een beschermende en activerende steen. Het maakt vrolijk, optimistisch, levenslustig, spontaan, origineel, creatief en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft ook een sterke connectie met liefde, passie en (genieten van) seksualiteit en maakt trouw en loyaal. Fysiek stimuleert opaal het zelf genezend vermogen van het lichaam en werkt zuiverend. Het heeft een positieve werking op het geheugen, ziekte van Parkinson, infecties, koorts en bijnieren.

 

Opaal werkt op alle chakra’s en wordt geassocieerd met de sterrenbeelden Kreeft, Schorpioen en Vissen

%d bloggers liken dit: